Ekonomi

Açlık ve Yoksulluk Hattı Ekim Ayında Açıklandı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) ekim ayı verilerine göre, 1 kişilik bir ailenin aylık gıda masrafını karşılayan açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise şu şekilde açıklandı: 44 bin 573 lira.

Türk-İş Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin ekim ayında açlık maliyeti 44 bin 573 liraya yükseldi. Açlık sonu net taban fiyatın 2 bin 282 lira üzerinde 13 bin 684 lira oldu. Ekim ayında tek bir çalışanın ‘geçim maliyeti’ 17 bin 803 lira olarak açıklandı.

Aylık gıda enflasyonunu da açıklayan Türk-İş, Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken temel harcama bedelinin bir önceki aya göre yüzde 2,62 olduğunu belirtti. 10 aylık değişim oranı ise yüzde 68,30 olarak belirlendi. Ayrıca son 10 yıl itibarıyla değişim oranı da yüzde 84,29 oldu.

Yoğurt fiyatları ekimde yüzde 11 arttı

Türk-İş’in yayımladığı araştırma sonuçlarına göre süt ve peynir fiyatları geçen ay seviyesini korurken, yoğurt fiyatları ekim ayında yüzde 11 arttı.

Kıyma 289 liraya, kuşbaşı dana eti ise 355 liraya satıldı.

Türk-İş’in yaptığı hesaplamalara göre et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yağlı tohumlu ürünlerin yer aldığı grupta mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında yağışların iyi gitmesi nedeniyle et fiyatlarında artış yaşanmazken, et fiyatlarında düşüş yaşandı. saman fiyatlarında. Et fiyatları artmaya başladı. Et ve Süt Kurumu (ESK), nisan ayı sonu itibarıyla Ankara Gıda ve İhtiyaç Perakendecileri Derneği bünyesinde faaliyet gösteren bazı marketlere ithal karkas etlerini düşük fiyata sundu. Bu ürünlerin ekim ayı itibarıyla kıymanın 289 liraya, kuşbaşının ise 355 liraya satıldığı belirtildi.

Makarna fiyatına yüzde 12 artış

Ankara’da 200 gram ekmeğin fiyatının 7 liradan satıldığı belirtilirken, 4 kişilik bir aile için tek başına ekmeğin aylık maliyetinin geçen ay olduğu gibi 735 lira olduğu açıklandı. Bu kümede en yüksek yüzdesel artış makarna fiyatlarında görüldü. Ekim ayında makarna fiyatları yüzde 12 oranında artarken, pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatlarında da bir önceki aya göre bir miktar artış yaşandı.

Zeytinyağı ve Tereyağı fiyatları ekimde yüzde 5 arttı

Türk-İş verilerinde petrol fiyatlarındaki değişimlere de yer verildi. Buna bağlı olarak petrol fiyatlarında geçen aya göre hafif bir artış yaşandı. Zeytinyağı ve Tereyağı fiyatları ekim ayında yüzde 5 oranında arttı. Ayçiçek yağında yüzde 4’lük artış görüldü. Ankara’da zeytinyağının ortalama fiyatı 289 lira olurken, ayçiçek yağı fiyatları ortalama 50 lirayla raflarda yer alıyor. – ANKARA

pertek-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu